PTSD-diagnosen min

Tenkte jeg kunne skrive litt om hva diagnosen min er for noe,hvordan det er,hvordan man kan få den og litt sann,er en fin måte for dere å kanskje forstå litt hverdagen min og de andre sin hverdag med denne diagnosen.

Jeg fikk påvist denne diagnosen i januar 2014, etter mye frem og tilbake med tester og psykologer som pratet seg i mellom ble den diagnosen satt,å ja det syns jeg var en lettelse for min del på en måte fordi jeg følte at jeg å ting var ikke sann som det skulle være, følte meg langt ifra normal i forhold til hvordan jeg var før.

Hva er PTSD?
Det er normalt å føle seg redd eller engstelig etter at noe traumatisk har skjedd. Selv om følelsene vekker uro vil de vanligvis gå over etter noen uker. Varer følelsene lenger enn en måned, eller hindrer deg i å komme videre i livet, så kan du ha PTSD.

Mange forbinder PTSD med voldtekt eller krig, men du kan for eksempel få PTSD dersom noen nær deg plutselig dør, du blir overfalt, utsatt for langvarig mobbing eller involvert i en trafikkulykke.

De fleste med PTSD fikk symptomer rett etter at å ha vært gjennom en opprivende hendelse. Men hos noen mennesker kommer ikke symptomene før etter måneder eller år.

Hva er symptomene?
Hvis du har PTSD kan du oppleve å få sterke minner om en traumatisk hendelse. Du kan ha "flashbacks", der du opplever at du gjennomlever hendelsen på nytt, eller du kan ha mareritt om det som skjedde. Noen mennesker forsøker å la være å snakke om eller tenke på det som skjedde, og unngår personer eller steder som minner dem om hendelsen.

PTSD kan også få deg til å føle deg oppspilt, anspent eller nervøs, eller du kan bli irritabel og sint. Forstyrrelsen kan være en belastning for forholdet til familie og venner.

Noen har også fysiske symptomer. Du kan føle deg svimmel, kvalm eller ha hodepine, eller ha en følelse av at hjertet slår veldig fort eller hardt.

Mange av disse følelsene er normale etter en skremmende hendelse. Men hvis du har PTSD, vil symptomene ikke blekne med tiden, og de kan begynne å forstyrre livet ditt.

PTSD kan være vanskelig for leger å oppdage. Du liker kanskje ikke å snakke om den traumatiske hendelsen du har gått gjennom, men det er viktig å fortelle legen din om den. Leger kan feilaktig tro at PTSD er en annen sykdom, som for eksempel depresjon, hvis de ikke kjenner til at personen har vært gjennom en traumatisk hendelse.

Behandlinger mot PTSD:Samtaler med psykolog, enkelte legemiddel medikamenter antidepresiva behandling kan ta alt ifra 1år og oppover,noen blir også aldri helt friske fordi hos noen kommer og går symptomene.

Har stålsatt meg ihvertfall for en ting og det er at selv om jeg har den diagnosen og ingen dag er lik og lette som andre dager,så prøver jeg å se lyst på livet enten om jeg må leve med sykdommen for evig og alltid el at jeg er en av de heldige som blir frisk,ingenting er noe bedre enn det!


Håper dere får en strålende fin onsdag alle og enhver:)

2 kommentarer

kine

04.03.2015 kl.15:26

Håper du får en fin Onsdag :-) klem fra meg

Saandrra23

13.03.2015 kl.17:46

kine: Takk Kine,like så:) klem tilbake:) (beklager sent svar, hadde svart deg men ikke så du får varsel om d,men nå får du det)

Skriv en ny kommentar

Saandrra23

Saandrra23

22, Ålesund

Er ei jente på 22år, kommer ifra Ålesund. Her kommer jeg til å blogge om meg og mitt liv med PTSD (posttraumatisk stresslidelse) min hverdag,mine meininger, håndarbeid. Følg meg gjerne her på bloggen eller på instagram saandrrala23 og jeg følger dere tilbake :)


Søk i bloggen


Kategorier

Arkiv

hits